Wereldhapjes om te delen - Sophie Dupuis-Gaulier
Makkelijk te bereiden culinaire hapjes
De Française Sophie Dupuis-Gaulier heeft al tientallen kookboeken geschreven, en die worden ook in het Nederlands vertaald. Haar laatste kookboek, Maaltijdsalades, is in april van dit jaar verschenen. Nu aandacht voor haar (een-na-laatste) kookboek Wereldhapjes om te delen, waarin mezze, tapas en fingerfoodgerechten ons worden voorgeschoteld.
Het woord ‘aperitief’ komt van het Latijnse ‘aperire’, letterlijk: openen. Oorspronkelijk was een aperitief een kruidendrank die voor de maaltijd werd geserveerd om de eetlust op te wekken. Eind negentiende eeuw heeft de kruidendrank plaats moeten maken voor de borrelhapjes van nu, als aanloop naar een gezellig diner. Open het boek Wereldhapjes en geniet van een culinaire wereldreis van Azië tot aan Europa, van het Midden-Oosten tot aan India en van Latijns-Amerika tot aan de Verenigde Staten: elk land heeft zijn eigen culinaire tradities rondom borreltijd. Wereldhapjes is ingedeeld in werelddelen en per werelddeel zijn enkele landen uitgelicht. Sophie laat ons kennismaken met Russische gekruide watruschi’s, Libanese tabouleh, Portugese kabeljouwkroketjes, Franse kaassoezen, Latijn-Amerikaanse pompoenkoekjes en Koreaanse pannenkoekjes. De recepten zijn een mix van vlees/vis en vegetarisch.
Het bijna anderhalve kilo wegende kookboek heeft een bijpassende stevige cover. Het straalt degelijkheid, rust en kwaliteit uit. De honderd makkelijk te bereiden gerechten zijn schitterend gefotografeerd, en gepresenteerd tegen een donkeren houten achtergrond, waardoor de gerechten het oog strelen. Bij elk gerecht wordt vermeld voor hoeveel personen het is bedoeld, hoeveel voorbereidings- en bereidingstijd het vergt en of het betaalbaar of gemiddeld is. Voorin het boek bevindt zich per land een register met recepten, en als een recept vegetarisch is, wordt dat aangegeven met een symbool. Achterin het boek bevindt zich ook nog (op alfabet) een register met ingrediënten. Het motto van Sophie luidt bon en beau, lekker en mooi dus, en haar boeken zijn daar een illustratie van.
Sophie Dupuis-Gaulier is culinair styliste en heeft al ruim tien kookboeken op haar naam staan. Wereldhapjes en Maaltijdsalades zijn de eerste twee die in het Nederlands zijn vertaald. Sophie woont in Parijs en laat zich voor haar boeken vooral inspireren door haar reizen.
Wereldhapjes om te delen (gebonden, hardcover, 224 blz.) is verschenen bij uitgever Forte/Van Halewick in oktober 2018. Niet als E-book te koop.
Twee gerechten uit bovenstaand boek hebben we uitgeprobeerd.
Gebakken camembert met calvados en noten, Europa
Deze amuse is een betaalbaar gerecht dat binnen twintig minuten op tafel staat. Het kan gegeten worden met een stukje brood of met een stukje warme appel. De camembert nemen we uit het doosje en halen het papier eraf. Daarna gaat de kaas terug in het doosje, maken we er met een mes enkele gaatje in en vullen die met calvados. De kaas wordt bedekt met grof gehakte noten. Met het dekseltje er weer op, ingepakt in de aluminiumfolie, gaat het doosje voor een paar minuten in de oven.
De calvados hebben we gekocht bij de slijter,
een mini-flesje van 3 cl., en dat is ruim voldoende. De zachte textuur van de kaas met knapperige nootjes en een vleugje calvados vormen een perfect trio en schenken een en al heerlijkheid.
Garnalenbeignets, Azië
De twaalf garnalen hebben een voorbereidingstijd nodig van vijfentwintig minuten, twee uur marineren en drie minuten frituren, het is een gemiddeld (iets duurder) gerecht.
Twee specerijen met wat olijfolie samen vormen de snel gemaakte marinade. Terwijl we de schoongemaakte garnalen (staart en een piepklein stukje ring blijven eraan zitten), 2 uur laten marineren, maken we het beignetbeslag. De garnalen laten we eerst uitlekken en deppen ze daarna droog. Vervolgens pakken we ze beet bij de staart en halen ze door het beslag, uitgezonderd de staartjes. Na de drie minuten frituren leggen we de aantrekkelijke uitziende garnalen op een bordje en serveren ze met een chutney. De garnalen zijn knapperig en smaken voortreffelijk, de gebruikte specerijen vinden we helaas niet in de smaak terug. Deze amuse is prima in de ochtend voor te bereiden, zodat de garnalen 's avonds alleen nog maar door het beslag hoeven te zwemmen om daarna in de frituur te duiken.
Waardering:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Boekbespreking door Anita de Vreede
email mijGepubliceerd: 00-00-2019